SAMSUNDAKİ AKARSULAR
SAMSUN YÖRESİ AKARSU BAKIMINDAN OLDUKÇA ZENGİNDİR.YEŞİLIRMAK VE KIZILIRMAK GİBİ İKİ BÜYÜK AKARSUDAN BAŞKA BİRÇOK DERE VE ÇAYLAR YÖREYİ SULAMAKTADIR. KIŞIN YAĞAN KARLARIN ERİMESİ VE BAHAR YAĞMURLARININ BAŞLAMASI BU AKARSULARIN BAŞLAMASINA SEBEP OLUR. HİÇ BİRİSİNİN AKIŞI DÜZENLİ DEĞİLDİR. YALNIZ YEŞİLIRMAK VE KIZILIRMAK ÜZERİNDE DENİZE YAKIN KISIMLARDA KÜÇÜK ÖLÇÜDE SU TAŞITLARININ HAREKETİNE ELVERİŞLİDİR.


KIZILIRMAK
Ülkemizin en uzun akarsuyudur. Uzunluğu 1151 km.'dir. Sivas'ın Kızıldağları'ndan doğar ve Bafra'nın 2 km. batısından geçtikten sonra kollara ayrılarak denize dökülür. Bafra ovası Kızılırmak'ın meydana getirdiği delta ovasıdır. Kızılırmak'ın; Delice, Devres ve Gökırmak olmak üzere üç büyük kolu vardır. Eskiden Kızılırmak üzerinde Boyabat ve Vezirköprü'den sallar vasıtasıyla kereste nakli yapılıyordu ancak ekonomik görülmediğinden vazgeçilmiştir
YEŞİLIRMAK
Köse dağlarından doğar. Çekerek ve Kelkit Yeşilırmak kollarının birleşmesiyle meydana gelir. Uzunluğu 416 km.'dir. Tokat'ın Erbaa ilçesinden Çarşamba sınırını geçen ve Çarşamba'yı ikiye bölerek Civa Burnundan denize dökülür. Üçtaşlar mevkiinde Tersakan çayı ile birleşir. Çarşamba'dan Üçtaşlar mevkiine kadar Limbo adı verilen altı düz kayıklarla ulaşım yapılır.
Yeşilırmak
MERT IRMAĞI
Hacılar dağından çıkar. Uzunluğu 30-50 km.'dir. Yatağı dar ve derindedir. Koşu yerinde döküntülerini yığarak Karadeniz'e dökülür.
KÜRTÜN ÇAYI
Posacık'tan çıkar ve Atakum mevkiinde denize dökülür. Uzunluğu 30-40 km.'dir.
TERME ÇAYI
Karaorman'dan doğar. Simenit gölü etrafındaki sazlıklar besler. Terme'yi ikiye bölerek denize dökülür. Bu çay aynı zamanda Terme'deki çeltik tarlalarını da sular.
KARABOĞAZ DERESİ
Karadere ve Köseler dağından doğar. Çarşamba ve Terme'den geçerek, Domuzdana sazlığına ulaşır ve buradan Simenit gölüne dökülür.
ABDAL DERESİ
Akkuş yaylalarından çıkar. Karaboğaz önlerinden denize dökülür.
TERSAKAN ÇAYI
Tersakan çayı; Ladik'in doğusundaki LAdik Gölü'nden çıkar. Semerciler civarından gelen bir kolu aldıktan sonra Ahmetsaray düzlüğünğü takip eder. Çaki köyünden geçerek Havza ilçesinden itibaren yönünü güneye çevirir. Çeltek madeni civarında Derinöz ırmağını alır. Suluova'yı suladıktan sonra Amasya üzerindeki boğazı geçerek Karatepe civarında Yeşilırmak'a karışır. Uzunluğu 100 km.'dir. Yaklaşık olarak 20 bin dekarlık araziyi sular ve birçok değirmenleri döndürür. Adından da anlaşılacağı gibi ters akar ve gölden çıkar.
Akçay, Uluçay, Esenli, İncesu, Güdedi, Hızırilyas, Ballıca Deresi, Tekkeköy gibi daha birçok küçüklü büyüklü çay ve dereler vardır.
SAMSUNDAKİ AKARSULAR içeriği, 05 Kasım 2020 tarihinde Bisamsun.com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.